Tävling - Vi gick vidare till nästa steg!

VI TOG OSS VIDARE TILL NÄSTA STEG I EN MARKANVISNINGSTÄVLING!

I en av de markanvisningstävlingarna vi för tillfället deltar i har vi tagit oss vidare till steg nummer två. Markanvisningstävlingen gör vi tillsammans med ett fastighetsutvecklings företag, och där vi har tagit fram bidragsförslagen som förhoppningsvis slutar med vinst.
Syftet med tävlingen är att ta fram ett förslag för ett nytt bostadsområde i mellersta Sverige. Vart, hur och när får vi inte avslöja förrän vi har fått beskedet om vem som är vinnaren.

Markanvisningen omfattar en stor yta mark där ett antal kvalitativa mindre villor med stor anpassning till ekonomisk-, ekologisk- och socialhållbarhet ska tas fram.

Under första skedet togs det fram ett skissförslag på hur vi skulle vilja bygga upp bostadsområdet. Och nu när vi har tagit oss vidare till nästa steg så är det dags för skapandet av själva gestaltningen och som sedan i sin tur ska visualiseras för att tydliggöra visionen med bostadsområdet.

De från Kontrollbolaget som har stått för framtagningen av material är Emelie Frisk, arkitekt, Marcus Hedman, projektör inom arkitektur, samt Amanda Andersson, visualiserare.

Vinner vi? Håll utkik i Kontrollbolagets digitala kanaler för att se den spännande fortsättningen!

Emelie Frisk, arkitekt på Kontrollbolaget, som har deltagit i de två senaste tävlingarna Kontrollbolaget har medverkat i. Hon berättar nedan bland annat om vad hennes upplevelse av tävlingar är och vilka fördelar som finns att vara med och tävla.

Hur brukar upplägget inför tävlingar se ut?

När det gäller tävlingar och deras upplägg kan det variera helt från tävling till tävling. Det beror på vad som efterfrågas. Vissa ger de som deltar mer frihet medan andra har ett skarpare regelverk man ska förhålla sig till. Det kan även vara så att viss tävlingar består av en längre process på flera steg, medan andra en kort och snabb process.

De två senaste markanvisningstävlingarna vi på Kontrollbolaget har medverkat i, har vi blivit inbjudna till, berättar Emelie. Det vill säga, det är en annan verksamhet som har önskat att vi på Kontrollbolaget ska ta fram tävlingsbidraget tillsammans med dem. Vilket känns väldigt roligt att dom hörde av sig till just oss.

Det behöver inte vara så att man måste bli inbjuden för att delta. Det kan också vara så att man själv väljer att vara med i till exempel upphandlingar av tävlingar eller på andra sätt utannonserade arkitekttävlingar. Då står man även med hela kostnaden själv, vilket vi på Kontrollbolaget gjort i några av de övriga arkitekttävlingarna vi har medverkat i.

Hur fungerar det när man deltar i markanvisningstävlingar?

Det brukar ofta vara snabba puckar, vilket jag tycker är roligt, fortsätter Emelie. Det är mycket som ska hinnas göras på kort tid. Och det ska inte bara bli helt okej, utan man vill ju satsa för att vinna också och det samtidigt som man håller sig till regelverket som är satt.

Att det ska gå snabbt, kan såklart vara på gott och ont också. Jag personligen tycker om när det går fort och man måste leverera under kort tid. Men det betyder också att jag behöver vara mitt skarpaste jag om det både ska gå fort och vara en hög kvalitet.

Vad skulle du säga är det svåraste?

Man måste hitta balansen mellan kontexten, konceptet och vad som är säljande, vilket kan vara en väldigt fin balansgång. Och att denna balans ska även gå snabbt, vilket inte alltid är lätt. Även fast det är en väldigt rolig möjlighet att vara med att ta fram tävlingsbidrag så är det inte alltid det enklaste.

Fördelarna med att delta i markanvisningstävlingar?

De fördelar som jag skulle säga är att man får möjlighet att vara kreativ på en ny nivå. Man får möjlighet att testa sina vingar och se vad man går för. Det är en frihet på ett annat sätt. Det är lite mer öppet, trots att man har ett regelverk att förhålla sig till.

En annan fördel med att delta i tävlingar är att Kontrollbolaget får ny erfarenhet och ny kunskap som vi kan ta hjälp av i framtida projekt.
Det ger oss också möjligheten att få samarbeta med nya entreprenörer. Tävlingar är ett bra sätt att få möjlighet att visa vad vi som företag går för och som i sin tur förhoppningsvis kan leda till nya möjligheter, samarbeten och projekt i framtiden. Det är en stor fördel oavsett om man vinner eller inte.

Vad tar du med dig till nästa gång?

Det viktigaste tycker jag är att sätta sig in i regelverket, det är väldigt lätt att missa något. Läs på ordentligt först och var kreativ sen. Mina 3 tips till mitt framtida jag är;

  • Läs på.
  • Gör research.
  • Våga vara kreativ.

Trots det har jag alltid frågan “Skulle jag själv vilja bo där?” med mig.

Emelie Frisk

Arkitekt

NEDAN HITTAR DU BILDER FRÅN NÅGRA AV VÅRA TIDIGARE TÄVLINGSBIDRAG. 

Publicerat: 2023-06-01

Du kanske också är intresserad av...