Vad ska du titta efter när sommarstugan har stått hela vintern?

Checklista - vad bör du ha koll på när du öppnar sommarstugan för säsongen


 

Löpande underhållning på sin sommarstuga kan hålla eventuella renoveringskostnader nere. Det kan bara vara så enkelt som att upptäcka problem i tid och börja förebygga problemen i tidigt skede.

Nedan har vi tagit fram en checklista som är enkel att ta sig igenom steg för steg för att kunna förebygga eventuella problem som kan uppstå efter en vinter i god tid. Så ta med dig denna lista varje säsongsstart för att smidigt känna att du har koll på läget när det är dags att njuta av sommaren.

 


 

Invändigt

När du kommer till ditt sommarhus efter den långa vintern och näsan inte är van med lukten så passa på att identifiera hur det luktar. Luktar det en stark unken doft så undersök så inga fuktskador uppkommit. Sitter doften kvar i kläderna när du åkt hem? Då kan det vara värt att ta in en expert som mäter fukt och kan säkerställa så att det inte finns några mögelskador.

Tak

Har du takpannor så byt ut trasiga pannor och rätta till de som ligger snett. Var extra noggrann med nocken.
Passa på att titta på hur takpappen under pannorna mår. Notera eventuella påfrestningar som finns för att avgöra när den behöver bytas. Är det något du kan göra själv eller behöver du ta in en takläggare?

Skorsten

Skorstenen ska underhållas regelbundet. Du bör snarast laga fogar som har börjat lossna, annars kan hela skorstenen vittra sönder. Använd endast murbruk avsett för frost, värme och kraftiga värmeväxlingar.
När du är uppe på taket kan du passa på att lägga dit ett skyddsnät för att förhindra att fåglar bygger bo i din skorsten.

För det invändiga underhållet rekommenderar vi dig att kontakta en skorstensfejare.

Vindskivor

Vindskivorna ska skydda taket mot att regn, snö och skräp kommer in under takbeläggningen. Varje år bör du därför underhålla dessa genom att rengöra, laga eller byta ut efter behov. Ta måtten på de gamla skivorna och skaffa virke med samma dimension.

Trekantlist

De flesta tak är försedda med en så kallad vattenbräda som ger ytterligare skydd mot inträngande fukt. Bakom vindskivan sitter det ofta en trekantslist. När du byter ut vindskivorna så säkerställ att även trekantslisten är i gott skick.

Hängrännor och stuprör

Rensa hängrännorna regelbundet och säkerställ att fallet är som det ska. Vatten ska inte bli liggande i hängrännan. Kontrollera även stuprören så att de leder bort vattnet från husgrunden. Rostskyddsbehandla och måla om vid behov.

Fasad

Undersök fasaden och planera när det behöver målas om eller om fasaden behöver bytas. Inför målning behöver fasaden rengöras från smuts, mögel och flagnande färg. Använd tvättborste, målartvätt eller mögeltvätt och låt träet torka innan du innan du börjar måla. Ett bra förarbete är en förutsättning för ett hållbart resultat

Fönster

Gör en årlig kontroll av alla fönster och var extra noggrann med de fönster som utsätts för mest sol. Om du ser att färg flagar så är det hög tid att skrapa, grunda och måla om. Att byta alla fönster kan bli en dyr historia. Om glas spruckit kan du lämna in dem för reparation, det brukar vara billigare än att köpa nya.

Utetrappa eller altan

Rengör och olja in din utetrappa eller altan en gång om året så håller de sig fina länge. Använd skurborste och såpa vid rengöringen. Undvik att använda högtryckstvätt då den kan skada träet.

Grunden

Kolla efter sprickor och laga dessa med nytt bruk. Ta också bort träd och buskar som står för nära grunden.

Publicerat: 2023-05-12

Du kanske också är intresserad av...