Tips och råd om färgsättning

Är du osäker på vilken väggfärg du ska välja till din nya bostad? Eller funderar du på att måla om i hemmet? Många har frågor kring färgsättning, vad man ska tänka på och hur färgkombinationer fungerar. Här delar vi med oss av våra råd och tips kring detta!

 

Färgcirkel – färgsättningens grunder


 

Ett enkelt sätt att få en förståelse för färgsättningar är att använda sig av en färgcirkel. Färgcirkeln är ett hjul som organiserar de primära-, sekundära- och tertiära färgerna. Kunskap om färgcirkeln och olika färgsättningsprinciper kan hjälpa dig att få en djupare förståelse för hur du kan kombinera färger med varandra. Nedan lyfter vi fram tre olika färgsättningsprinciper.

Monokrom färgkombination

Det här är den enklaste metoden för att kombinera färger. Där du använder dig av olika nyanser av samma kulörton. Genom att adderar kulören med olika mängder av svart eller vitt skapas olika nyanser av kulören, som gör sig bra med varandra.

 

Analog färgkombination

Att använda sig av den analogiska färgkombinationen innebär att man utgår ifrån en kulörton i färgcirkeln, och kombinerar den med två angränsande färger ur färgcirkeln. Dessa fungerar mycket bra tillsammans. Blanda kulörtonen med svart eller vitt för att få fram olika nyanser av den ton som valt.

 

Komplementär färgkombination

För den komplementära färgkombinationen använder man sig av färger som befinner sig på den motsatta sidan av en färgcirkel. Ett exempel är blå och orange. Komplementfärgerna arbetar för att förstärka varandra, även här kan man addera svart eller vit färg för att tona ner den rena färgen.

Våra 3 färgsättningstips

  • Provmåla.

    Var medveten om att samma färg kan ser olika ut beroende på vart ljusinsläppet kommer ifrån. För säkerhets skull rekommenderar vi att man provmålar en del av alla väggar i rummet innan man beslutar sig för vilken färg man ska använda.

  • Blank eller matt.

    Om man är ute efter att skapa ett rum med genomgående samma kulör rekommenderar vi att man använder olika ytor av färgen för att inte riskera att rummet känns “platt”. Genom att växla mellan exempelvis blank eller matt yta skapar man en känsla av variation, trots att färgen är densamma.

  • Våga använda färg.

    Varför inte testa en mossgrön färg i sovrummet i stället för den klassiska vita exempelvis? Eller en kalkfärg som ger mer struktur? Var inte rädd för att prova något nytt!

 


 

Rabatt på Färgton

Glöm inte att du kan dra nytta av våra rabatter hos Färgton i Gävle om du använder dig av någon av Kontrollbolagets tjänster.

Publicerat: 2022-11-09

Du kanske också är intresserad av...