Vad gör egentligen en arkitekt?

Arkitektur


 

Arkitekters utbildning och bakgrund är ofta varierade beroende på skola och dess inriktningar. Vissa arkitekter ha en mer teknisk inriktning medan andra har en mer gestaltande inriktning. Det här leder till att alla arkitekter är olika, vilket i sin tur kan leda till varierande arbetssätt.

 


 

Som arkitekter ritar vi byggnader av olika slag, beroende på byggherrens önskemål. Det kan vara allt från villor till industrilokaler, med allt från företagskunder och privatpersoner till kommuner och landsting.

 

Arkitekter skissar fram förslag på utformningen av byggnaden med ritningar, texter och modeller. Till exempel hur planlösningen och rummen kan utformas, var fönster och dörrar kan placeras och hur utseendet av fasaden kan se ut. Man kan säga att arkitekten omvandlar byggherrens dröm, vision och idé till ett skissförslag som visar något konkret. Vidare så arbetar arkitekten fram bygglovshandlingar och rumsbeskrivningar.

 

Som arkitekt ingår det även att anpassa byggnationen till omgivningens miljö och potential. Att skapa en passande byggnad både konstnärligt och funktionellt så den passar både byggherrens önskemål och platsen där den ska placeras.

 

Beroende på storlek av projekt så kan arkitekter arbeta i större projektgrupper tillsammans med byggherren, byggentreprenören, materialleverantörer och med andra kollegor inom andra discipliner och andra sakkunniga. En arbetsdag kan naturligtvis även skilja sig för en arkitekt beroende på arbetsplats, erfarenhet och utbildning som det gör i alla andra yrken.

 

Vi på Kontrollbolaget jobbar ofta tillsammans i team med arkitekt, visualiserare, konstruktör och sakkunniga, så vi kan skapa en helhet som fungerar för vår uppdragsgivare och för att skapa ett sådant lyckat slutresultat som möjligt. Så alla blir nöjda och glada!

Så här kan en arbetsdag för en arkitekt på Kontrollbolaget se ut.

  • Ett morgonmöte med platsbesök på en tilltänkt tomt där den framtida byggherren får tala om sin dröm, vision och önskan.
  • Några timmar letande av inspirationsbilder till en moodboard på ytskikt (väggfärg, golvmaterial, … ) att visa för en förväntansfull kund under morgondagen.
  • En lunch tillsammans med några kollegor där det bollas tillgänglighet och lagkrav.
  • En eftermiddag fylld med skissande i Revit där en modell av en byggnad tar sin form.
  • En fika med konstruktörerna för att säkerställa att den tänkta takkonstruktionen går att genomföra i verkligheten (på ett ekonomiskt försvarbart sätt).
  • Några avslutande timmar med en presentation för en företagskund om en industriutbyggnad som inkluderar ett bygglov för en fasadförändring.
  • Ett snabbt hejdå till alla kollegorna på Kontrollbolaget innan hemgång.

Behöver du hjälp av en inspirerande arkitekt, en utmanande arkitekt?

Publicerat: 2023-02-15

Du kanske också är intresserad av...