Vad bör du tänka på innan du stänger trädgården för hösten? Följ vår checklista!

Checklista - Att göra i trädgården under hösten

Sommaren börjar lida mot sitt slut och hösten står för dörren, men än är inte trädgårdssäsongen över! Faktum är att vissa saker passar särskilt bra att göra just framåt höstkanten. Ta del av vår checklista med saker du kan göra under de tidiga höstmånaderna, och hur du ska förbereda trädgården för att få en så bra skönhetssömn som möjligt under vintern, vilket dessutom kommer att underlätta under den framtida vår-öppningen.

Therése checklista


 

– Beskär buskar och träd

Alla buskar och träd går bra att beskära hela september ut. Faktum är att vissa arter, exempelvis körsbär och plommon, inte ska beskäras på vårvintern utan endast i juli, augusti och september.

 

– Sätt lök

Här vill jag slå ett slag för tidig vårfägring. Sådant som blommar redan i april när inget annat gör det, exempelvis krokus, hyacinter och botaniska vildtulpaner.

 

– Plantera, omplantera och dela perenner

Det mesta, såsom perenner, buskar och lövfällande träd går bra att plantera långt in på hösten, ända tills tjälen kommer. Hösten är också en ypperlig tid att dela perenner för att få fler!

 

– Ta hand om löven

Kratta upp det värsta och låt resten lika kvar, det kommer ge näring till gräsmattan så småningom. Åk inte med det till återvinningen! De uppkrattade löven kan du dels lägga i rabatten, det kommer skydda bra under vintern, och resten kan du lägga på komposten eller helt enkelt i en hög. Efter någon säsong har du härlig lövmylla som du kan jordförbättra med.

 

– Se till att utekrukor är frostsäkrade

Har du växter året om i utekrukor, se då till att krukorna är frostsäkra. Är växten lite känslig är det bra att antingen ställa den frostfritt eller att isolera krukan och ställa den skyddat mot exempelvis fasaden eller på farstun. Isolera kan man göra med exempelvis bubbelplast, vilket också skyddar mot snabba temperatursvängningar.

 

– Vila och planera

Glöm inte bort att ta dig tid att vila. Efter en stund, när trädgårds-suget smyger sig på igen, kan det vara lämpligt att börja klura på nästa års trädgårdsprojekt. Höst och vinter är en perfekt tid för att planera och om man behöver hjälp med att komma i gång kan det vara väldigt givande att boka in en trädgårdskonsult för en timmes konsultation.

 

 


 

Publicerat: 2022-09-13

Du kanske också är intresserad av...