Den nya fasadtrenden

Per och Anna Sjöberg bygger sitt drömhus på ett av sina favoritställen, Edsåsdalen, den stillsamma grannen till Åre, i Jämtland.

– Därför väljer Anna och Per att bränna sitt trä

Vi blev nyfikna på vad som lockade dem till Edsåsdalen:

– Det är främst för att komma nära fjället och skidåkningen. Vi vill förverkliga drömmen att få kliva ut genom dörren, ta på oss skidorna och direkt vara på fjället. Vi låter fjället komma till oss, istället för att vi åker till fjället, förklarar Anna.

Deras drömhus ska ge dom så nära kontakt med naturen som möjligt. Huset andas själv, och håller sig friskt och underhållsfritt. Tanken är att huset ska kunna stå och leva i minst 200 år. Eller kanske i 1000 år som vissa byggnader med bränt trä har stått i Japan.

 

Huset ska klara de extrema väderförhållandena som kan råda här uppe och även om elen går och vi blir insnöade så ska vi klara oss med gasspisen och matkällaren, fortsätter Anna.

 

För såväl Per som Anna så är detaljer och materialval viktiga. Bland annat så har de valt att bygga sitt hus med den nya fasadtrenden – bränt trä. Det brända lärkträet är köpt från Litauen, detaljerna bränner de själva in på plats och eventuell komplementmålning sker med färgen Falusvart.

VI LÅTER FJÄLLET KOMMA TILL OSS,
ISTÄLLET FÖR ATT VI ÅKER TILL FJÄLLET.

Huset är funktionellt på många sätt. När det gäller inredningen är idén att det inte ska behövas några möbler, utan de ingår i huset. Såsom sittplatser i fönsternischar och platsbyggda klädkamrar. Både Anna och Per har en bakgrund inom industrin och har ett processtänk. Vi låter fjället komma till oss istället för att vi åker till fjället. De tänker hela tiden på att få till optimala flöden – när man kommer in i huset, vad händer då? Vart lägger man det man har på sig? Vad använder man mest och hur gör man det tillgängligt och enkelt att återplacera. De har skapat speciella platser för sånt som annars skapar högar.

 

Det finns en tanke bakom varje detalj. Vilket också genomsyrar Annas andra passion – Anna PS – en klädkollektion med integrerade fickor för diabeteshjälpmedel.

 

Hösten 2020 ska Anna och Pers drömhus i Edsåsdalen i Åre kommun stå klart och längtan att komma närmare naturen är stor. Vi på Kontrollbolaget, som har uppdraget Konstruktion och Kontrollansvar, ser fram emot att följa bygget under de kommande månaderna.

 

Pers förtjusning av metoden har lett till att de nu även är återförsäljare för Bränt trä från Litauen och mer information och kontaktuppgifter finns på @brant_tra på instagram.


 

Kontrollbolagets uppdrag:

Konstruktion & kontrollansvar

 


 

Du kanske också är intresserad av...