Unika ljudlösningar till hemmet – trender och tips

Unika ljudlösningar till hemmet

 

Vad sägs som ett ljudsystem som är monterat inuti din vägg, helt osynligt och med perfekt ljud? Ett av de företag som erbjuder den här typen av spännande produkter och innovativa lösningar är Gävle Ljud. Vi kontaktade deras ljudingenjör Olof Höglin för att ta reda på vad han ser för aktuella trender inom ljuddesign.

 

Gävle Ljud tillhandahåller ljudlösningar för olika miljöer och erbjuder konsulthjälp vid projektering, inköp, full installation och service. Kundkretsen är bred och innefattar både privatkunder och alla möjliga företag och organisationer. Utöver standardlösningar har företaget specialiserat sig på att erbjuda unika produkter och installationer för de som vill ta sin anläggning till en högre nivå.

 

– Vi kan erbjuda produkter och lösningar som inte går att få tag på i de vanliga butikerna. Genom att besöka våra kunder på plats kan vi anpassa allting efter deras förutsättningar och önskemål och med unika produkter kan vi komma med förslag på innovativa lösningar. Vi kan exempelvis erbjuda högtalare från Stealth Acoustics som är helt inbyggda i väggar som målas eller tapetseras över, säger ljudingenjören Olof Höglin.

 

Vidare menar Olof att behovet av unika produkter är en uppåtgående trend, där framförallt produkter för utomhusbruk är särskilt efterfrågat just nu.

 

– Vi ser en uppåtgående efterfrågan på ljudlösningar i utomhusmiljöer för våra privatkunder, många vill ha en utomhus-zon i sitt befintliga ljudsystem. Men vi ser även ett generellt sug efter unika produkter, där kan vi bland annat erbjuda högtalare från Origin Acoustics som delvis är nedgrävda under jord. De blir nästan helt dolda samtidigt som de har ett fantastiskt ljud. Det är en väldigt uppskattad produkt bland våra kunder.

 

Allt fler efterfrågar också en högkvalitativ ljudanläggning till sina hem som integrerar med övrig teknologi, exempelvis att anläggningen går att styra med en smartphone. Här vill Olof poängtera vikten av att det ska vara enkelt för konsumenterna.

 

– Det ska vara väldigt enkelt att använda för alla i familjen, det kan nog inte påpekas hur viktigt det är. Är det svårt att ansluta Spotify eller andra musiktjänster till systemet spelar man upp musiken direkt ur smartphonen istället.

 

Olofs tips till dig som vill ha rätt ljudsystem:


 

  • Involvera ljudleverantören så tidigt som möjligt. Gäller det ett nybygge eller en större renovering vill vi vara med i processen så tidigt som möjligt, gärna redan vid projektets start. Det blir oftast både billigare, enklare och snyggare om vi är involverade redan i inledningsfasen. Det finns många lösningar som kunderna inte är medvetna om, därför är det uppskattat att ses vid ritbordet och att vi därefter återkommer med konkreta förslag.
  • Se helheten. Se på ljuddesignen som på de övriga väsentliga delarna av projektet, exempelvis rummens inredning, belysning och färger. De flesta högtalare går att beställa i valfria kulörer exempelvis.
  • Testa olika alternativ. Om det är möjligt, se till att alltid få lyssna på de högtalare som du är intresserad av, gärna med några olika alternativ. Du kommer bli förvånad över hur olika högtalare kan låta, därför är det även viktigt att du lyssnar på dem i den miljö där de ska placeras. Det är först då du kan göra rätt val.
  • Dyrast och störst är inte alltid bäst. Man kan likna högtalarplacering vid belysning – i vissa rum passar det bättre med flera mindre högtalare för en jämnare spridning. Det kanske ska låta mindre vid vissa platser, exempelvis vid matplatsen? Det är viktigt att välja rätt högtalare för ändamålet och att placera dem på rätt ställe. Döda inte rummets naturliga dynamik med fel högtalare!

 

Du kanske också är intresserad av...