Hemmahissar – en detalj med stora möjligheter

Hemmahissar

Under de senaste åren har efterfrågan på hissar i villor och andra privata miljöer ökat. Men vad ska man tänka på om man funderar på att investera i en hemmahiss och vad har man för möjligheter? Vi satt oss ner med Johan Strand på Cibes Lift för att reda ut detta.

 

Hissar i privata miljöer är en företeelse som blir allt vanligare. Idag finns det hisslösningar som är både utrymmes- och kostnadseffektiva i förhållande till övriga kostnader i samband med uppförande av ett hus. Johan Strand är utvecklingschef på Cibes Lift som är ett svenskt företag som bland annat erbjuder hisslösningar för privata miljöer. Han menar att marknaden för hemmahissar har ökat under de senaste åren och att vi går mot ett normaliserande av hissar i privata miljöer.


 

– Vi ser att det blir allt mer naturligt att ha en hiss i sitt hem. Vi på Cibes vill att det ska vara enkelt att konfigurera en hiss i ditt nya hus, på samma sätt som du konfigurerar ditt kök eller badrum. I framtiden kanske du ska kunna gå in i ett byggvaruhus och köpa en hiss på samma sätt som du idag kan köpa ett utebad eller en bastu, säger Johan Strand, Utvecklingschef Cibes Lift

 


 

Vad har man som konsument för möjligheter med villahissar?

– Tidigare har det inte funnits några särskilda krav på hissar utöver det rent funktionella, men sedan intresset för hissar i privata miljöer har intensifierats har även möjligheterna för skräddarsydda lösningar ökat. Utöver vilken typ av hiss, plattform och placeringen i huset erbjuder vi även stora möjligheter gällande yttre design och ljud. Det finns även andra valmöjligheter som ser till kundens specifikation, exempelvis anpassad energiförbrukning. 

 

Hur fungerar era hissar rent tekniskt? 

Hissarna är skruvdrivna, vilket enkelt förklarat innebär att det finns ett drivpaket bestående av en elmotor och en mutter på plattformen där man står. I hisschaktet sitter det en lång skruv, som muttern på plattformen snurrar runt, på det sättet åker plattformen upp och ner. Ute i hörnen sätter ett glidsystem som styr hissen i olika riktningar samtidigt som den går i schaktet.  

 

Vad ska man tänka på om man funderar på att investera i en hemmahiss? 

– Om man bygger ett nytt hus så är det bättre ju tidigare vi kommer in i processen. så fort vi kommer in i bilden kan vi tillsammans ta fram utrymmeseffektiva och fördelaktiga lösningar, och där är planeringen naturligtvis en central aspekt. Om man vill hitta en hisslösning till ett hus som redan är byggt har vi väldigt bra alternativ för att kunna uppföra en hiss i efterhand. I de fallen har man dock inte lika stora valmöjligheter när det gäller hissens placering, dessa lösningar blir oftast i form av ett hisschakt som placeras på utsidan av huset. 

Kontrollbolaget ser positivt på den framtida utvecklingen av hissar i hemmamiljöer. 

Vi på Kontrollbolaget tycker att hemmahissar är en spännande funktion som öppnar för nya möjligheter inom arkitektur för villor och andra typer av bostadshus.
–säger Viktor Lundin, VD. 

 

LÄS MER OM CIBES LIFT GROUP

Företagsnamn: Cibes Lift Group AB
Huvudkontor: Gävle, Sverige
Omsättning (2020): 1,4 Miljarder SEK
Antal anställda: 950
VD: Per Lidström
Tillverkning och produktutveckling: Tillverkning och produktutveckling är förlagd till Gävle. Fabriken har en produktionsyta på mer än 10.000 m2.
Varumärken: Cibes,  Kalea
Antal installerade hissar i världen: 50.000

 

Källa & Läs mer på https://www.cibeslift.com/se/

 


 

Du kanske också är intresserad av...