Det du inte får missa när du stänger sommarstugan för säsongen
Har du ett fritidshus som kommer att stå tomt under vinterhalvåret? Se upp, många av de naturliga skadorna som kan drabba sommarstugor och fritidshus inträffar under vintermånaderna. Det är många saker att hålla koll på när det dags att fritidshuset för säsongen, därför har vi tagit fram en kort guide som innehåller några av de viktigaste förberedelserna. Ta del av den här!
Glöm inte att
- Fryssäkra vattenledningarna. En vanlig skada som kan uppstå under vinterhalvåret är att vattenledningarna fryser sönder. Du kan undvika detta genom att fryssäkra vattenledningarna, det vill säga stänga av huvudvattenkranen och därefter tömma alla ledningar på vatten. Glöm inte eventuella trädgårdsslangar!
- Töm vattenfyllda områden. Se till att tömma vattentoaletter, varmvattenberedare och vattenlås på allt vatten för att undvika ytterligare skador som en följd av vinterns kallaste period. Ta även en titt i golvbrunnen och töm eventuellt vatten där om det är möjligt. Ett tips är att hälla ner lite rödsprit utblandat med vatten i de områdena som inte går att tömma helt på vatten. Det frost skyddar området ner till 28 minusgrader.
- Rensa och förbered runt fasad och tak. Se till att rensa alla hängrännor och att stuprören har fritt flöde för vatten, annars finns det en risk att fuktiga löv och annat kan orsaka sprickor i fasaden under vintern. Glöm inte heller att täcka över skorstenen för att undvika vattenskador på insidan av huset, men se till att luft kan cirkulera.
- Förbered invändigt. Kontrollera att alla dörrar och fönster är stängda, gör gärna en lista där du prickar av alla fönster. Passa på att kontrollera isoleringen vid samtliga fönster. Stäng av och dra ur kontakten från TV, radion och övrig elektronik som inte kommer att användas. Kablarna för den elektronik som används bör övertäckas så att inte råttor eller andra gnagare kan gnaga sönder dem eftersom detta kan leda till brand. Stäng av kyl och frys och töm innehållet eftersom det kan orsaka vattenskador på golvet vid ett eventuellt strömavbrott.
Publicerat: 2021-10-18
Du kanske också är intresserad av...
Lugn och noggrann byggnadskonstruktör
Efter att ha börjat arbetslivet som VVS-montör där jag arbetade mycket med nyproduktion av villor runt om i Dalarna och större projekt...
Bygga om, bygga till – 5 kostnadseffektiva tips
Dags att göra om hemma? Härligt! Det finns en del saker att tänka på när du planerar att bygga om eller bygga till. Du behöver bland annat...
Möt Anders – med fokus på inredning och design
Jag har en lång karriär inom möbelbranchen. Jag började med att jobba extra på Ikea...
Hur lång tid tar det att bygga hus?
Att bygga hus är för de flesta den största investeringen man gör i livet. Det är något som både kostar mycket och kräver...