Renovering av Nationalmuseum
gav Stålbyggnadspris

Vartannat år delar Stålbyggnadsinstitutet (SBI) ut Stålbyggnadspriset. Syftet är att uppmuntra till ett effektivt användande av stål och ge upphov till nya idéer och lösningar inom stålbyggnadsbranschen. 2019 års stålbyggnadspris gick till Nationalmuseums nya glastak.

I november 2019 delades Stålbyggnadspriset för första gången ut till en renovering. Men inte vilken renovering som helst, det var nämligen Nationalmuseum som välförtjänt kammade hem priset för det nya moderna glastaket och dess stålkonstruktion. I motiveringen lyfter juryn bland annat konstruktionens elegans samt projektets utmaningar och komplexitet.

Komplexiteten

Det nya kupolformade taket består av en stålkonstruktion på 18×18 meter som bildar ett nät av totalt 104 trianglar där glastetraeder är placerade. På grund av museibyggnadens ålder och ömtålighet kunde inte taket monteras ihop av mindre delar på plats. Istället transporterades konstruktionen i två stora stycken via pråm från tillverkaren i Hudiksvall till Stockholm. 

 

 

Konstruktionens elegans

Glaset har en ljuddämpande funktion, eftersom dess utformning gör att ljudvågorna riktas om mot rummets väggar. Takets trestegs-tätade struktur har ett inbyggt dränagesystem och glasets lågemissionsbeläggning gör att taket alltid släpper in rätt mängd ljus och reducerar värmen under soliga sommardagar. Taket är designat av Wingårdhs/Erik Wikerstål arkitektkontor.

 


Stålbyggnadspriset

Själva “Stålbyggnadspriset” är en 3D-printad statyett i rostfritt stål som tilldelas arkitekten bakom ett projekt som på ett innovativt, hållbart och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i konstruktionen. De som vi fick ta emot 2019 års stålbyggnadspris för Nationalmuseums glastak var:

  • Arkitekt: Wingårdhs/Erik Wikerstål arkitektkontor
  • Beställare: Statens Fastighetsverk
  • Stålkonstruktör: Sweco Structures
  • Stålentreprenör: Sjölins Smide

 


 

Se alla finalisterna här https://www.sbi.se/nyheter/stalbyggnadspriset-2019/ (länk till SBI)


 

Mer om Nationalmuseums byggnadshistoria: https://www.nationalmuseum.se/om-nationalmuseum/byggnadens-historia

 

Du kanske också är intresserad av...