Nya fräscha ögon på Kontrollbolaget

Oliver Nexén


Vem är Oliver Nexén?

Jag är en glad och positiv kille på 24 år. Jag är ursprungligen från Ljusdal och har bott i Gävle i 8 år nu. Jag har spenderat större delen av mitt liv med att spela golf och varit delaktig i en hel del tävlingar, men i år har jag valt att lägga klubborna på hyllan för att fokusera på min nya karriär som byggnadsingenjör.

Förutom träning i alla dess former, som jag har varit intresserad av hela mitt liv, så har även byggnader fångat mitt intresse och som liten satt jag gärna och ritade planritningar till min familj som då var sugen på att bygga nytt. Lustigt nog sitter jag med liknande saker idag på Kontrollbolaget. Något jag tycker är fantastiskt kul. 

 


 

Vad studerar du för någonting?

Jag studerar till Byggnadsingenjör på Högskolan i Gävle och läser mitt sista år nu. 

 

Hur är utbildningen? Vad är det bästa med utbildningen?

Utbildningen har gett mig goda färdigheter för att utöva det jag gör på Kontrollbolaget. Första året bestod mest av grundkunskaper såsom en hel del matte och fysik. Kunskaper som jag anser är viktiga för en helhetsförståelse för både konstruktion och byggteknik. Och det kan vara tung bearbetat och kännas orelevant för en utbildning man i början inte har så mycket koll på. Med tiden har utbildningen handlat mer om arkitektur kunskaper, byggprocessen, energisystem och konstruktionsberäkningar. Det har snabbt gett en god förståelse över vad en byggnadsingenjör gör och bör kunna.

Det bästa med utbildningen tycker jag är att den involverar en hel del byggnadsfysik, byggnadsteknik och andra mer praktiska saker som t.ex. att rita. Då jag är mer praktiskt lagd men också gillar siffror så är det en perfekt kombination för mig. 

 

Hur tycker du det är att studera samtidigt som du jobbar hos Kontrollbolaget?

Det är en väldigt bra möjlighet att få känna på och utöva det jag lär mig i min utbildning. Det motiverar mig att plugga när jag får känna på hur det ser ut i verkligheten. Men det är inte bara i skolan jag lär sig nya saker, det känns som att jag har fått lika många nya kunskaper på Kontrollbolaget som i skolan. Här kan jag dessutom vara lite av min egen ”chef” och bestämma mina tider och arbetstimmar själv, vilket är jättebra då skolans schema alltid är olika. Jag gillar det konceptet och jag har enbart arbetat så tidigare i mitt liv. Frihet är någonting jag värderar högt, men med frihet kommer eget ansvar också vilket kräver god självdisciplin. 

 

Vad tror du att Kontrollbolaget vinner på att ha en studerande person i sitt gäng?

Jag tror att en blandning av erfarenhet och ny kunskap kan komplettera varandra väldigt bra då båda delar kan lära av varandra och skapa bättre möjligheter för att lyckas. Det är dessutom bra att ha någon som inte jobbar heltid och kan avlasta när det blir för mycket jobb åt ordinarie personal. 

 

Vad ser du för utmaningar för dig och för företaget 2020?

Jag började arbeta på Kontrollbolaget i oktober förra året och sedan dess har vi vuxit kraftigt. Jag tror att Kontrollbolagets utmaning kommer att bli att landa i den snabba tillväxten och ta hand om de utmaningar som uppstår vid snabb tillväxt. Personligen blir min största utmaning att avsluta min utbildning och ta examen i början på juni.

TELL ME AND I FORGET. TEACH ME AND I REMEMBER. INVOLVE ME AND I LEARN. AV BENJAMIN FRANKLIN
–Olivers favoritcitat

Du kanske också är intresserad av...