Den nya padelhallen i trä – hållbarhet och unikitet i fokus

På Kontrollbolaget har vi alltid uppskattat byggprojekt med spännande och unika utformningar, där kreativa metoder får ta plats. Ett sådant projekt står Järvsö Padel bakom. De invigde helt nyligen sin padelhall – helt byggd i trä. Vi tog en pratstund med Edward Cornell, vd för Järvsö Padel och en av initiativtagarna bakom projektet!

Kontrollbolaget har tidigare skrivit om nya hybridelement och hållbara alternativ till betong och andra byggelement. Men vi ska inte glömma trä, som både är hållbart och klimatvänligt – något som Järvsö Padel tog fasta på när de skulle uppföra sin nya padelhall.


 

Edward Cornell, vd och en av grundarna till Järvsö Padel berättar att idén till att uppföra en padelhall i Järvsö växte fram i samband med att han själv började intressera sig för sporten alltmer.

– Planen har alltid varit att bygga en inomhushall, men pandemin satte stopp inledningsvis. Istället satsade vi på att bygga två utomhusbanor som stod klara i augusti 2020. När saker började gå tillbaka mot det ”normala” tog vi upp bygget av inomhushallen. Vi det laget hade vi också lyckats knyta till oss ett större team med en bredd som täckte fler kompetensområden.

 


 

Från byggstart till mål på knappt ett halvår

 

I juli 2021 togs det första spadtaget på byggplatsen, som då var en åker intillen idrottsplats. Efter hårt arbete och stort engagemang från alla inblandade stod den 1100 kvm stora hallen med 10,5 meter i takhöjd färdig för padelspel i slutet av december 2021, knappt sex månader från byggstarten.

 

Många av de som deltog i projektet var redan inbitna padelspelare, och det lokala engagemanget var stort. Tillsammans bidrog de med kompetens inom bland annat konstruktion, projektstyrning och snickeri som gjorde att projektet kunde gå i mål på ett smidigt sätt. Edward menar att det fanns flera anledningar till att de valde just trä som byggelement, där hållbarhet och miljö spelade en stor roll.

 

– Hallen är i princip så hållbarhetsanpassad som det bara går. Bortsett från betongplattan i grunden är allting genomfört med hållbarhet i åtanke, såväl miljömässigt som ekonomiskt. Trästommen som hallen vilar på binder i princip samma mängd koldioxid som hela bygget har släppt ut. Vi gick in i med inställningen att vi ska kunna vara i den här hallen med våra barn och barnbarn, så lång var tidshorisonten. Många andra bygger tälthallar eller hallar med så kallade sandwichelement, men vi ville visa alla att det går att bygga hållbart även i stor skala, och det har vi lyckats med!

 

 

Ett unikt bygge med långsiktighet och hållbarhet som mål

 

Stommen består av limträ, väggarna av trä är tillverkade i ett lokalt snickeri och är inte kemikaliebehandlade, och taket består av presslimmat återvunnet trä. Förutom de positiva miljöaspekterna med trä fanns även det estetiska med i planen.

 

– Vi ville göra något unikt, något som blir en attraktiv destination i sig. Inledningsvis diskuterade vi om vi skulle bygga hallen på samma vis som de gamla hälsingegårdarna, vilket också skulle göra att hallen rent praktiskt skulle kunna plockas ned i sektioner och byggas upp någon annanstans. Men det estetiska spelade en avgörande roll, det här är en byggnad som passar in i Järvsö – med kringliggande gårdar och den kvalitetsstämpel som Järvsö förknippas med.

 

Edward förklarar också att byggnadens utseende kommer förändras med åren – vilket är praktiskt i det här fallet eftersom målet är att padelhallen ska finnas i 100 år.

 

– Det häftiga med trä är att varje år så kommer byggnaden se lite annorlunda ut, träet kommer förändras över tiden, det är charmen med att jobbat med ett levande material.

 

Reaktionerna på den nya padelhallen har varit uteslutande positiva, vilket Edward menar delvis beror på valet av material, eftersom det av många besökare beskrivs som trevligt och inbjudande. I framtiden finns det planer på att utöka hallens faciliteter med exempelvis café och shop. Det finns även planer för att utöka byggnaden till en större aktivitetshall, och även om planerna är på ett väldigt tidigt stadie just nu är Edward fast besluten om vilket material som ska användas när det väl blir dags.

 

– När vi fortsätter utveckla det här projektet i framtiden, och om jag skulle bli involverad i andra projekt, då är det absolut trä som gäller. Wow vilket material det är!

Vi på Kontrollbolaget tycker om både hållbarhet och unikitet, och Järvsö Padelhall är verkligen båda.
–säger Viktor Lundin, VD. 

Fakta om bygget:

  • Yta: 1100 kvm golvyta på bottenplan. Inrymmer spelarlounge, 2 dubbelbanor, 1 singelbana, samt Sveriges enda barnbana inomhus (9×4 m).
  • Höjd: ca 10,5 m takhöjd över nock.
  • Grundläggning: Återvunnet returglas (Hasopor), istället för cellplast.
  • Stomme av limträ från Martinsons (ej behandlad med kemikalier, binder CO2).
  • Väggar helt i trä (tillverkade i eget snickeri i Järvsö, ej kemikaliebehandlade).
  • Tak av presslimmat återvunnet trä.
  • Bergvärme (200 m djupt hål), minskar energiförbrukningen med ca 80%.
  • Gratis och klimatneutral kyla genom frikyla.

Foto: Järvsöpodden

Dela inlägget