Tips och trender - smart elinstallation för hem och fastigheter

Vad sägs om ett elsystem där du med ett knapptryck kan dra igen gardiner, ändra temperaturen, stänga av kaffebryggaren, sänka belysningen eller starta en film på tvn? Ett företag som erbjuder den typen av innovativa lösningar för ditt hem är Elbyrån. Vi kontaktade Niklas Källberg på Elbyrån för att ta reda på vad de har för tips och vad de ser för trender inom elinstallation.

Tips
Trender
Framtid?

Elektrikerns tips till att planera elinstallation för ett hus

Att tänka igenom vilket behov man har just nu men även vilket behov som kan tänkas uppstå med tiden. Alla rum har olika krav på belysningen för att skapa en bra belysning i arbetsrummet behövs ett kallare intensivt ljus medan ett varmare nedtonat ljus skapar en mysig atmosfär som passar i vardagsrummet. Fundera över mängden belysning, eluttag, strömbrytare och hur dessa ska styras.  I dagsläget finns det en mängd olika alternativ gällande styrning av belysning, värme och ventilation. Många gånger kan det bli mer prisvärt om man väljer ett KNX-system för att ”sy ihop” allt. KNX- system integrerar fastighetens elfunktioner inom belysning, värme, ventilation, larm och solskydd. Det är viktigt för kunderna att det är enkelt, snabbt och prisvärt.

En stor fråga den senaste tiden har varit hur man håller elkostnaderna nere
–Niklas Källberg, Elbyrån Gävle

En vanlig fråga som kan komma från fastighetsägare är hur mycket energi och även pengar de kan spara genom att byta ut armaturer till mer energisnåla LED-armaturer. Vi hjälper då till med en kalkyl där vi kan få fram payoff-tiden.

Trender inom el

Utvecklingen inom branschen går oerhört fort just nu och har gjort det åtminstone de senaste 10 åren. Fastighetsägare vill kunna styra och hålla koll på sina fastigheter ur ett energibesparing perspektiv. Vi ser också nya produkter såsom AI-armaturer som lär sig rörelsemönstret och tänder upp belysningen dit du är på väg.

Hur tror ni att framtiden ser ut i er bransch?

Nu verkar vi ju vara på väg in i en lågkonjunktur som påverkar hela byggsektorn. Jag tror och hoppas att det inom vår bransch ändå inte blir lika påtagligt genom att samhället går igenom en stor energiomställning just nu. Även utfasningen av lysrör påverkar oss i en positiv riktning då armaturer byts ut till LED.

Vad har Elbyrån för roliga projekt på gång?

Vi är i slutlindan på en del roliga projekt såsom Kv. Harven där vi är med och bygger om en befintlig fastighet till kontorslokaler. Vi är också med på ombyggnationen av Järnvägsmuseet i Gävle, ombyggnad av Årsunda skola samt ett LSS-boende i Hemlingby.

Vilka är Elbyrån?

Elbyrån i Gävle AB grundades år 1994. De erbjuder tjänster inom installation, service och underhåll av elinstallationsarbeten. Utöver elinstallationer tillhandahåller de även tjänster inom data-, kommunikationsnät och kabel-TV nät. De hjälper även till med installationen av smarta hem och golvvärme.

Elbyrån aktör i Monitor ERP Arenas Showroom-loge projekt

Företaget Elbyrån är ett av flera företag som är med och verkställer Showroom-Loge, den senaste satsningen i Monitor ERP Arenas utvecklingsarbete. Elbyrån har stått för elinstallationen till showroomet.

Petra Olofsson arkitekten bakom projektet, berättar att belysningen spelat en central roll i utformningen av arenans showroom-loge. Med både inbyggd och infälld belysning skapas kontraster och får storleken på rummet att kännas rymligare. Samtidigt som rummet blir mer upplyst i helhet för att ge förutsättningar till en duglig arbetsmiljö, bibehålls möjligheterna till en mysig och ombonad känsla med släpljus av infällda LED-lister i bla. sockeln under soffan, bakom tvn och spegeln.

Publicerat: 2024-01-08

Du kanske också är intresserad av...