Kvarteret Harven

Projekt - Kv Harven kommer utvecklas med kontorslokaler och bostäder med en vacker miljö vid havet nära city i Gävle.

Om projektet

De senaste åren har Kv Harven dels använts som kontors- och lagerlokal, samt verkstad för Gävle Folkteater. Nu sker en omvandlingen av den anrika tegelbyggnaden. Det karaktäristiska utseendet ska tas fram. Fasaden och fönsterna totalrenoveras för att bibehålla dess charm och återställas till vad den en gång i tiden hade.

Kv Harven kommer utvecklas med kontorslokaler och bostäder med en vacker miljö vid havet nära city i Gävle.

Emelie Frisk

Arkitekt

 • Kontor
 • Stadsutveckling
 • Faktaruta

  Kontrollbolagets uppdrag:
  - Arkitektur
  - Konstruktion
  - Visualisering
  - Kontrollansvar
  - Projektering

  Kund:
  - Företag

  Bruttoarea:
  - Ca. 1090kvm undervåning.
  - Ca. 1090kvm övervåning

  År:
  - Pågående

  Kv. Harven – Historia

  Kv Harvens resa påbörjades år 1913. Bebyggelsen uppfördes ursprungligen av Landtmännens Redskaps Aktiebolag, ett företag inom lantbrukskooperationen och den äldsta delen ritades av stadsarkitekten E. A. Hedin år 1913. År 1917 uppfördes en ny fabriksbyggnad i två våningar som fick sin huvudfasad mot Lysgatan och året därpå byggdes den första fabriken på med en våning och därmed hade man ett sammanhängande fabrikskomplex byggt i rät vinkel. Fabriken byggdes i tegel med en så kallad stålskelettstomme. E. A. Hedin ritade även under sin karriär som arkitekt bland annat grosshandlarvillan Engeltofta som befinner sig på Norrlandet strax utanför Gävle.

  Elfströms Tekniska Fabrik köpte fastigheten av Gloriaverken, förutvarande Landtmännens Redskaps Aktiebolag, i slutet av år 1936 och gjorde då en omfattande invändig ombyggnad för att passa den nya verksamheten. En verksamhet som bland annat tillverkade tvålar, skönhetsmedel, ljus, tandkräm, samt rengöringsmedel.

  Innan Elfströms köpte fastigheten användes lokalerna till jordbruksredskap och efter Elfströms tid bedrev ett antal mindre företag deras verksamheter i Harvens lokaler.

  Kv. Harven – Framtid

  Kvarteret Harven är just nu under utveckling och ett nytt kapitel för påbörjas. Fastighetsbolaget Lysgatan AB har en plan att utveckla ett attraktivt område, med bostäder, centrumverksamhet och kontorslokaler. Det med aspekten att bibehålla charmen och potentialen som området har, med sina unika tegelbyggnader, samt ytterligare lyfta fram den industriella stilen.

  Vi på Kontrollbolaget driver Kv Harvens utveckling, genom planprocessen, diverse utredningar, samt gestaltning av befintliga och samtliga nya byggnader.


   

  Behöver du hjälp med ditt kommande projekt?

  Kontakta oss på +46 26 – 16 60 30 (Gävle)/+46 647 175 70 (Åre) eller info@kontrollbolaget.se, det går även att skicka en offertförfrågan.