6 tips för att bygga billigare

Vilka faktorer kan göra det billigare att bygga?

I dagsläget med de höjda räntorna och kostnaderna som har ökat, så är vi fullt medvetna om att man kanske inte vill eller våga sätta igång ett byggprojekt. Men för det behöver man inte undanhålla en av mångas drömmar att bygga hus, och istället ha fokus på att bygga smart.

Ta del av 6 tips på hur du kan bygga billigare nedan.

1. Samla inspiration innan du sätter dig med en arkitekt.

Ju mer inspirationsbilder du tar med dig till arkitekten, ju snabbare får ni en liknande bild av hur visionen ser ut. Vilket också leder till att arkitekten inte behöver lägga tid på förslag som inte passar den visionen du som kund har. Tid är ju pengar.

Så var förberedd och ha inspirationsbilder för att effektivisera den delen av processen.

 

2. Bygg inte större än du behöver. 

Om man går efter en stram budget är det bra att ha i åtanke att storleken faktiskt spelar roll. Varje kvadratmeter kommer kosta mer. Man brukar kunna räkna på att det kan kosta mellan 25 000-30 000kr per kvadratmeter, (plus/minus), att bygga ett nytt “normalt” (storleksmässigt & materialval) hus. Sedan beror det såklart på från hus till hus.

Så fundera en extra gång på om du behöver en till toalett, om ni måste ha ett extra rum eller behöver den storleken på köket.

 

3. Tänk på materialvalen. 

Det finns såklart olika prisklasser att anpassa sig till. Att välja ett billigare material i exempelvis badrum och kök, som vanligaste är dem dyrare delarna i en villa. Det är också viktigt att komma ihåg att inte dra ner för mycket på kvalitén, en bra kvalité lönar sig oftast i längden.

4. Anlita en arkitekt.

Att anlita en arkitekt kan i många fall effektivisera processen. En arkitekt vet vad kommunen vill ha för handlingar, vad dem vill se och vilka tillgängligheter som krävs, med mera.

Man får även tips och råd från ett professionellt perspektiv på hur man kan placera villan på tomten för att få det bästa ljusinsläppet. Eller exempelvis alternativ på den lämpligaste planlösningen för just er familj.

 

5. Planera, var förberedd, sätt ihop en budget.

Innan du ger dig in i det häftiga äventyret att bygga hus. Ha en plan, var förberedd, gör research och skapa en budget så du har något att förhålla dig till. Att skapa en budget kan vara svårt om man inte känner att man har koll på alla kostnader. Läs vår artikel om “Kostnader som är lätt att missa när man bygger nytt hus” för att få lite mer kött på benen.

 

6. Jämför offerter från olika entreprenörer. 

Jämför olika entreprenörer och välj en bra entreprenör som passar in i din prisklass, men också en som har kompetensen och erfarenheten som krävs för just ditt husbygge. Om du exempelvis är ute efter en putsad fasad, så har vissa byggare mer erfarenhet av dessa arbeten än andra.

Publicerat: 2023-12-04

Du kanske också är intresserad av...