Efterfrågan för visualiseringar av byggprojekt ökar

Intresset för avancerad visualisering växer

I takt med att den tekniska utvecklingen går framåt växer även intresset för avancerad visualisering av byggprojekt. Genom design och animering kan man komma ett steg närmare sin vision av hur man vill att exempelvis ett hus eller ett enskilt rum ska se ut, det skapar också en möjlighet att fastställa de gemensamma förväntningarna på projektet innan det faktiska byggandet har påbörjats. Med hjälp av dagens tekniska verktyg är det möjligt att skapa detaljerade och verklighetstrogna återgivningar av byggprojekt, helt baserade på kundens individuella önskemål. Lägg där till den avancerade VR–tekniken som möjliggör ytterligare en dimension i upplevelsen att få se sina byggvisioner i en datorsimulerad verklighet.

Att ge kunderna möjligheten att kunna ta del av en visualiserad bild av sina visioner är en av nycklarna för ett lyckat projekt för oss på Kontrollbolaget. För att spetsa till vår kompetens inom design och visualisering ytterligare välkomnar vi nu Amanda Andersson till Kontrollbolaget. Amanda, som är utbildad industridesigner, kommer bidra till att vi fortsatt kommer att kunna erbjuda visualisering av våra kunders idéer och tankar i form av 3D-animationer och modeller.

 


 

Kontrollbolaget välkomnar Amanda Andersson

 

Vem är Amanda?

– Jag är en sprallig tjej som är född och uppvuxen i Gävle och är 24 år gammal. Jag är utbildad industridesigner och har under många år arbetat inom processindustrin. Detta har gett mig många goda erfarenheter kring problemlösning, flexibilitet och att arbeta i team, som jag på många vis tar med mig i mitt framtida yrkesliv. Mina intressen kretsar kring det mesta som rör färg och form, men även matlagning vilket jag ser som en härlig kombo.

 

Vad betyder design för dig?

– För mig har design varit väldigt viktigt eftersom det är något som genomsyrat större delar av mitt liv och återfunnits i det mesta som jag gjort, som mitt brinnande intresse för färg och form eller i min nyfikenhet för innovation och teknik. På många sätt har design också utmanat och utvecklat mig i dimensioner som jag inte trodde var möjliga och har blivit ett tillvägagångssätt för mig att lösa problem och tillgodose behov, både vardags- och yrkesmässigt.

 

Varför och hur tror du visualisering skapar värde för kunden?

– Dels tror jag att det är en del av den digitalisering som har uppstått i samband med pandemin, dels teknikens framfart som möjliggör visualiseringar som skapar förutsättningar och visioner för kunder att få deras idéer och tankar visualiserade och ett steg närmare verklighet. Visualiseringar blir också ett kraftfullt kommunikationsverktyg som inkluderar kunden i hela processen, från start till mål.

 

När du skapar/visualiserar/designar, hur tänker du då?

– Jag tänker att alla projekt har sin unikhet och det finns många tillvägagångssätt att arbeta efter. Detta gör att det finns en mängd saker att utforska, visualiseringar bygger mycket på hur man vill visa upp något, vad man vill visa upp och under vilka omständigheter. Med visualiseringar försöker jag främst att skapa och förmedla en känsla, det blir också ett bra verktyg för att kommunicera och diskutera idéer och val med en kund.

 

Vad fick dig att söka till Kontrollbolaget?

– Jag sökte till Kontrollbolaget dels eftersom jag såg stora möjligheter att få arbeta med otroligt ambitiösa och drivna personer, men också att få arbeta med den del av design som jag brinner mest för, nämligen digitala visualiseringar. Jag också stor utvecklingspotential inom detta. Kontrollbolaget har gett mig ett professionellt och gott intryck. Känslan av att alla kompetenser sitter under ett och samma tak känns unik, det bidrar också att man har nära till hands till alla kollegor. Jag ser otroligt mycket fram emot en framtid här på Kontrollbolaget!

 

Vad kommer du tillföra Kontrollbolaget?

– Utöver att vara en frisk fläkt kommer jag förhoppningsvis kunna tillföra nya möjligheter att snabbt visualisera olika typer idéer, visioner och behov. Som person är jag också väldigt adaptiv och flexibel. Jag gillar även att skapa strukturer, vilket är till stor fördel inom design eftersom det mesta med design ofta kan vara rätt abstrakt.


Hjärnans kapacitet att behandla bilder

 

Skälet till att bilder är så tilltalande för oss människor handlar i grund och botten om hur vår hjärna fungerar när den tar emot och behandlar information. Medan vi egentligen inte ens har medfödd kognitiv kapacitet för att behandla ord har vi helt andra förutsättningar när det gäller bilder.

  • Vår hjärna kan registrera bilder som endast visas i 13 millisekunder.
  • Vi kan få en uppfattning av en visuell scen på mindre än en tiondels sekund.
  • 90 procent av informationen som mottages av hjärnan är visuell.
  • Hjärnan processar bilder 60. 000 gånger snabbare än text.
  • Vi minns bara 10% av information vi hört tre dagar efter att ha hört det, men minns 65 % av informationen om den hängde ihop med relevant bild.

(Källa: Visual Teaching Alliance & LifeLearn)

 


 

Du kanske också är intresserad av...