Bygglovshandlingar vs bygghandlingar

Vad är vad?


 

Det är inte alltid lätt att hålla koll på alla olika benämningar i den här branschen. Utan det kan ständigt dyka upp nya ord som man inte alltid har koll på, exempelvis bygglovshandlingar och bygghandlingar. Är det samma sak? Vad är skillnaden? När i processen behövs dessa handlingar?

Bygglovshandlingar och bygghandlingar är inte samma sak och dessa handlingar utförs med olika syften under byggets gång. Vilket vi kommer att titta närmare på i denna artikel.

 


 

Bygglovshandlingar

Bygglovshandlingar kan vara ett flertal ritningar/handlingar som ska tas fram på ett fackmannamässigt sätt och lämnas in tillsammans med en bygglovsansökan. Dessa ritningar beskriver vad som ska byggas till- om- eller byggas nytt, och det för att kommunen i sin tur har korrekt material för att kunna ge ett besked om ansökan blir godkänd eller ej.

Det är viktigt att det lämnas in rätt handlingar till kommunen och vilka handlingar som kommunen kräver beror på vad som ska byggas.
De vanligaste handlingarna är;

I dessa ritningar ska det bland annat finnas;

 

Bygghandlingar

Bygghandlingar är i stället handlingar som styr själva utförandet och byggnationen. Det är handlingar som till entreprenören använder sig av för att kunna uppföra byggnationen på ett rätt och riktigt sätt.

Bygghandlingarna brukar tas fram efter det att man har fått ett godkänt bygglov och det för att undvika att behöva göras om.

Dessa handlingar innehåller till exempel, ritningar, tekniska instruktioner och rumsbeskrivningar som detaljerat visar på material, dimensioner och tekniska utföranden. Bygghandlingar innehåller detaljer som inte specificeras på bygglovshandlingar. Dessa handlingar är ett sätt att kvalitetssäkra byggnationen och att hjälpa entreprenören steg för steg i utförandet.

 

Vi kan hjälpa dig

Vi på Kontrollbolaget har kompetens och erfarenhet att både ta fram bygglovshandlingar och bygghandlingar, tillsammans mycket annat. Vi kan hjälpa dig att ta fram de handlingar som behövs till diverse olika byggnationer.

Om du behöver stöttning i vad just ditt byggprojekt kräver, så hjälper vi dig gärna!

Publicerat: 2023-04-05

Du kanske också är intresserad av...