Vår kund tipsar om vad man kan tänka på när man vill bygga eget!
Kontrollbolagets uppdrag har varit att hjälpa kunden med bygglovshandlingar, konstruktionsritningar,
energibalansberäkning, samt agerar kontrollansvarig.
I fjällbyn Ottsjö i Åre kommun bygger en av våra kunder en egen villa med ett fristående garage – ett ambitiöst projekt som många drömmer om att ge sig på, men som man av olika anledningar kan tveka inför. Här kommer byggherren Mattias berätta om hans erfarenheter och tips som kan vara bra att tänka på om du vill bygga eget!
Att bygga sin egen villa kräver en hel del kunskap, det vet Mattias som själv är snickare till yrket. Tillsammans med sin sambo Johanna bygger paret nu ett hus i Ottsjö på 140 kvm, med ett fristående garage på 60 kvm, med utsikt över Ottfjället. Mattias arbetar till vardags på Byggtjänst i Åre AB, ett företag som Kontrollbolaget samarbetar med.
Vart befinner ni i byggprocessen?
– Just nu är villan vädersäkrad och tät. Jag tog ledigt 5 veckor, då jag göt plattan, satt upp stommen och det som krävdes för att få villan tät och skyddad mot väder och vind. Nu när jag har återgått till jobbet stannar bygget upp på ett annat sätt, när man bara har kvällarna och helgerna över.
Vilka är de främsta utmaningar man kan stöta på när man bygger eget, enligt dig?
– Som snickare är man van att gå till jobbet och fokusera på det som ska göras, men när man bygger eget måste man gå igenom hela processen själv – från början till slut.
Då möts man av nya utmaningar, som exempelvis att tajma och sy ihop olika moment, exempelvis leveranser, rörmokare, elektriker och andra entreprenörer. Det krävs en hel del planering.
Vi har fått bra hjälp av Kontrollbolaget om vi har haft några frågor eller funderingar.
Kontrollbolaget har hjälp er med vissa tjänster, hur tycker du det har fungerat och skulle du rekommendera andra att ta hjälp?
– Jag tycker att det har varit till en stor hjälp och gjort allt enklare. Vi tog fram idén och utformningen av villan själva, sedan hjälpte Kontrollbolaget oss med dels bygglovshandlingar och konstruktionsritningar. Det hjälpte oss att få en tydligare bild av villan med digitaliserade ritningar, då hade vi möjlighet att till exempel se villan i 3D-format.
Jag tycker att kostnaden är värd att ta, kontra att göra det själv. Så att ta hjälp är något som jag skulle rekommendera. Utöver det försöker vi göra så mycket som möjligt vi kan själv.
Mattias 3 tips till dig som funderar på att bygga eget
- Ta dig tid att planera.
Läsa på och planera – det är något som du kommer vara tacksam över när du väl stöter på de olika utmaningar som kan dyka upp under byggets gång.
Så skynda dig inte igenom processen och tro att du kan lösa alla problem efter hand. - En bra strategi.
Hur vill du lägga upp det? Att bygga hus är ett stort projekt med många olika moment. Därför underlättar mycket att ha en bra plan och strategi på hur man vill lägga upp processen. Med en bra och genomarbetad plan undviker man många eventuella problem som kommer längs vägen. - Acceptera att det tar tid.
Att bygga hus är en lång process och det kommer ta tid. Det är lätt hänt att ta sig vatten över huvudet och tror att man ska hinna med mer än vad man gör. Undvik därför att skynda på i onödan, det leder allt som ofta till slarvfel som man får “äta upp” senare.
Publicerat: 2022-12-13
Du kanske också är intresserad av...
Kostnader många missar när de bygger nytt hus
Att köpa eller bygga nytt hus är för många den största affären i livet. Nybyggnationer är dessutom mycket svåra att uppskatta...
När behöver jag en kontrollansvarig?
Vad innebär egentligen kontrollansvar och vad är den kontrollansvariges uppgifter? Det kan vara svårt att veta när du behöver anlita en eller...
Vanliga misstag när man ritar sitt eget hus
En snabb sökning på nätet på frasen “vanligaste felen när folk ritar sina egna hus” ger ett brett uppslag på vad man bör tänka på...
Varför behövs konstruktionsritningar?
Konstruktionsritningar fyller flera viktiga syften, dels ska konstruktionsritningarna lämnas in till kommunen. Detta för att visa...