Vad kostar egentligen ett Vinter-OS i Stockholm?
Den 31 mars var sista dagen att lämna in ansökan som ‘Interested city’ för Vinterspelen i OS 2026. SOK, Sveriges olympiska kommitté lämnade in Sveriges ansökan för flera månader sedan trots att politikerna tidigare sagt nej på grund av ekonomiska risker. Så vad kostar egentligen ett Vinter-OS?
OS har blivit dyrare att arrangera och antalet kandidater har minskat. Men när IOK, Internationella Olympiska Kommittén presenterade sina nya krav och ett fördubblat arrangörsbidrag på drygt 9 miljarder svenska kronor tändes nya hopp för SOK om ett vinter-OS i Stockholm 2026.
Olympiska kommittén vill se ett hållbarhetstänk, både för stunden och för framtida generationer. Det innebär bland annat att det inte ska byggas anläggningar som står tomma efter spelen.
Därför har IOK lagt in ett kostnadstak på 13 miljarder kronor för genomförande av spelen, och erbjuder nu även Agenda 2020, en reform vars syfte är att stödja nationerna i budget- och förarbete.
Vad kostar ett vinter-OS?
Pyeongchangs Olympiastadion kostade drygt 817 miljoner kronor och byggdes enbart för öppnings- och avslutningsceremonierna till OS och Paralympics, där hölls alltså inga tävlingar.
Slutnotan i Pyeongchang lär ha slutat på närmare 100 miljarder kronor, vilket är nästan dubbelt så mycket som budgeterats, och vad som händer med arenorna efter OS är ännu oklart.
Vinter-OS i Vancouver 2010 ska ha kostat ca 40 miljarder kronor trots att de flesta förutsättningarna fanns på plats. Vancouvers invånare fick själva stå för en kostnad på 4 miljarder kronor, men då rustades bland annat vägen från Vancouver till Whistler upp ordentligt eftersom många alpina grenar skulle genomföras där. Något som gynnar byborna och turismen avsevärt.
OS i Sotji 2014 som blev det dyraste vinter-OS i historien, beräknas ha kostat hela 320 miljarder kronor, fem gånger mer än vad som budgeterats.
Orsaken till den höga prislappen var bland annat den otillräckliga infrastrukturen i landet. Nya vägar och järnvägar byggdes, flygplatsen renoverades och man byggde 14 nya arenor. Ungefär hälften av den totala kostnaden lär ha kommit från staten och hälften från privata investerare, som idag äger de flesta av arenorna.
Vilka resurser finns för ett vinter-OS i Sverige?
Till skillnad från Sotji har Stockholm flygplats, järnväg, trafikleder och tunnelbana. Den infrastruktur och de boenden som behövs under ett OS kommer i vilket fall att behöva byggas. Och den del som motsvarar användningen under OS är inräknad i budgeten. Resten betalas av dem som långsiktigt har nytta av investeringen.
SOK, Sveriges olympiska kommitté planerar att de flesta idrotterna ska hållas i Stockholm, men backhoppning och nordisk kombination ska äga rum i Falun och de flesta alpina grenarna i Åre.
Enligt en artikel i Expressen så förklarar Peter Reinebo, verksamhetschef SOK, att man ska använda Globenområdet i Stockholm för konståkning, ishockey, curling och short track, samt Hammarbybacken för slalom och eventuellt någon freestyle gren.
SOK vill också bygga en ishall för skridsko och en arena för längdskidåkning och skidskytte, i någon av Stockholms närliggande kommuner.
-Två arenor som behövs oavsett OS eller inte, enligt Reinebo.
För grenarna bob och rodel söker Sverige ett internationellt samarbete eftersom det skulle bli för dyrt att bygga nytt i Sverige, en kostnad på 850 miljoner kronor.
-Det finns alternativ men vi tycker Lettland är intressant. De är duktiga i bob, har ambitioner och vill renovera sin bana, säger Reinebo, till SVT Sport under en presskonferens tidigare i år.
VALET AV VÄRDSTAD FÖR OS OCH PARALYMPICS 2026 GÖRS I MILANO I SEPTEMBER 2019.
Budget
SOK:s budget för evenemanget beräknas landa på 12-13 miljarder kronor. Dra av ett bidrag på nästan 9 miljarder kronor och kalkylera med investeringar på 2 miljarder kronor som i vilket fall behöver göras för nya bostäder och arenor kan slutnotan lätt täckas upp av alla de dynamiska effekter som ett arrangemang medför.
I Schweiz finns en färsk undersökning som visar att det samhällsekonomiska värdet av ett OS i Sion skulle vara 19-25 miljarder kronor. Det är väldigt stora värden, både hårda och mjuka, som tillförs ett land som Sverige. Vi skulle skapa massor av arbetstillfällen och vitalisera idrotten i hela Sverige, säger kampanjens vd Richard Brisius i en intervju på SOK egna hemsida.
Stockholm Stad har sedan flera månader lämnat in en ansökan som ‘Interested city’ för Vinterspelen i OS 2026 trots att den politiska majoritet bakom förslaget saknas.
Kanske har våra svenska atleters framgångar i Pyeongchang påverkat det svenska folket och politikerna? Det återstår att se. Valet av värdstad för OS och Paralympics 2026 görs i Milano i september 2019.
Referenser:
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/m61VPL/sok-hoppas-fortsatt-pa-os-i-stockholm
http://sok.se/sok-och-den-olympiska-rorelsen/vinter-os-i-stockholm-2026.html
http://old.olympicday.se/osiskolan/lardigomos/fragorochsvaromos.4.a692e2713b817e57fe7be9.htm
http://www.langd.se/os-kostade-staden-vancouver-400-miljoner-kronor.4780504.html
http://sok.se/arkiv-for-artiklar/2014-11-27-kostar-os-300-30-eller-3-miljarder.html
Du kanske också är intresserad av...
Ledigatomter.se-Sveriges största sökmotor
Tanke och handling i ett, är mottot för succésajten Ledigatomter.se. I slutet av augusti 2019 lanserades hemsidan och redan nu har bolaget...
Ny- eller ombyggnation vid strandskyddat område
Bor du vid vattnet, vid havet, sjön eller vid en bäck och planerar att bygga om eller kanske uppföra en ny byggnad....
När behöver jag en kontrollansvarig?
Vad innebär egentligen kontrollansvar och vad är den kontrollansvariges uppgifter? Det kan vara svårt att veta när du behöver anlita en eller...
Vad ska man göra om man misstänker mögel i byggnaden?
Efter förra årets varma sommar har saneringsbranschen sett en ökning av inrapporterade fall av mögel. Vad är mögel egentligen och vad gör...