Stockholms ”Guldbro” på plats

För en vecka sedan anlände den så kallade Guldbron till Stockholm. Bron som är 140 meter lång ska förbinda Gamla stan med Södermalm i Stockholm. Nu är arbetet med att få den cirka 3500 ton tunga stålbron på plats i full gång.

Guldbron är en stålkonstruktion byggd i Kina och som transporterats till Stockholm sjövägen. Fartyget Zhen Hua 33 är nästan en månad försenad på grund av oväder. Men nu har den alltså anlänt och det omfattande arbetet med att få stålbron på plats har påbörjats.

När bron lastas av båten ska fartyget sänkas ned en bit i vattnet. Sedan bogseras bron till rätt plats av andra båtar. Fyra utplacerade kameror har sänt live dygnet runt den senaste veckan. Och det har varit oundvikligt att inte klicka in på SVT Play/Guldbron för att följa arbetet.

När landfästen och mellanstöd är klara ska bron sättas på plats. Biltrafiken kommer påverkas en hel del då den långa bron måste vridas ut över körbanorna på Stadsgårdsleden för att kunna placeras på plats. Bron är mäter hela 140 meter lång och 45 meter bred. Den ska enligt planen ha åtta körfält. En rad installationsarbeten kommer pågå under våren och sommaren 2020. Enligt Stockholm Direkt ska bron öppna officiellt 24 augusti 2020.

Varför bygger man i stål?

Man väljer en stålkonstruktion, dels på grund av spännvidden. En annan fördel är att en stålbro kan byggas på en annan plats och sedan föras in, vilket blir både effektivare tidsmässigt och bättre rent ekonomiskt. En betongbro skulle dessutom kräva fler pålar i grundläggningen. Och så finns det även estetiska fördelar med en stålkonstruktion.


 

Fakta

Material: stål

Längd: 140 meter lång och 45 meter bred

Vikt: cirka 3500 ton

Entreprenör: Skanska

Design: Foster + Partners, en global arkitektbyrå med bas i Storbritannien, som även ritat flera spektakulära byggnader runt om i världen

Tillverkare: CRSBG (China Railway Shanhaiguan Bridge Group) en av de största brotillverkarna i världen

Pris: 198 miljoner kronor


Läs mer om bron på Skanskas egen webbsida https://www.skanska.se/vart-erbjudande/vara-projekt/171042/Slussen%2C-Stockholm

Du kanske också är intresserad av...