Är återvunna byggmaterial framtiden?
Återvunnet stål, återanvänt trä, naturfiberisolering och återbrukat tegel är några av de mest hållbara materialen att bygga med. Avfallsproduktionen minskar och de förbättrar även byggnadens livslängd och underhållsbehovet blir mindre.

EN KLIMATNEUTRAL FRAMTID FÖR BYGGBRANSCHEN
Bygg- och anläggningsbranschen har gemensamt tagit fram en färdplan med målet att vara klimatneutral 2045. I denna finns uppmaningar till regeringen och åtaganden till branschen för att öka tempot i Sveriges klimatomställning.
Detta kommer sannolikt att leda till tvingande regler gällande återbruk av byggmaterial. Ett cirkulärt materialflöde, där avfall återanvänds direkt eller omarbetas till en ny kvalitetssäkrad resurs, kommer att bli viktigt för en hållbar framtid.
ÅTERVUNNET TEGEL – KVARTERET HARVEN
I projektet Kvarteret Harven har vi använt återbrukat tegel för att reparera och återställa de karaktäristiska fasaderna. När återbrukade tegelstenar används minskar koldioxidutsläppen med upp till 96%. Det är också ett av få fasadmaterial som kan bli fullt cirkulärt, det har lång hållbarhet och med rätt underhåll håller teglet i flera hundra år.
Att återbruka tegelstenar är inte alltid bara en miljö och kostnadsfråga. Många gånger är det också en estetisk och kulturhistorisk fråga, då ett nytillverkat tegel har ett helt annat utseende.


Det finns fler som ser potentialen i återbrukade material. Stolab är ett av dessa företag.
Lilla Snåland pall är designad av formgivaren Marie-Louise Hellgren. Pallen var svaret på Stolabs strävan att ta ansvar för miljön på ett utmärkande sätt. Pallen är framtagen av spillmaterial av från tillverkningen av Lilla Ålands sits.
Resultatet av samarbetet mellan Stolab och formgivaren blev en nätt och funktionell pall, med en sits av 14 spillbitar och tre stabila ben. Lilla Snåland har idag en permanent plats i utställningen på Nationalmuseet i Stockholm och är en prisbelönt och uppmärksammad pall.
Bild från Stolab

Även det familjeägda företaget Örsjö drar sitt strå till stacken.
I över 70 år har de arbetat med lokal och småskalig produktion som de anser är nyckeln till att tillverka kvalitetsprodukter på ett rättvist och hållbart sätt.
Ljuskronan Terrace är tillverkad av stansade avfallsremsor som genereras vid tillverkningen av hänget Star 1.
Med sitt lätta grafiska uttryck ger Terrace rummet ett eget utrymme, och vi visar att vi med hjälp av bra hantverk och design kan använda våra resurser mer effektivt.
Bild från Örsjö
Mer information om materialåtervinning finns på bl.a. Boverket och Naturvårdsverket.
Hos Byggföretagen kan du läsa mer om färdplanen mot klimatneutralitet 2045.
Publicerat: 2025-05-15
Du kanske också är intresserad av dessa...

Trä och betong – det nya hybridelementet för en hållbar framtid
Under en längre tid har betong varit det traditionella byggelementet i för flerbostadshus i Norden. Med ambitionen att sänka nivån av byggindustrins koldioxidutsläpp...

Korslimmat trä, ett klimatsmart alternativ
De senaste åren har korslimmat trä blivit ett populärt val av materialval för bärande träkonstruktioner...

Solceller – allt du behöver veta
Solceller har blivit ett populärt alternativ för privatpersoner som vill producera förnybar energi ur ett miljövänligt perspektiv...

Den nya lagen om klimatdeklaration, allt du behöver veta
Från och med 1 januari i år gäller den nya lagen om klimatdeklaration för byggnader...