Vilket träslag ska du välja till dina träpaneler?
Vi guidar dig rätt

Vilken träpanel bör man välja?

De naturliga och obehandlade träfasaderna har blivit ett alltmer populärt inslag vid ny- och ombyggnation. Det finns flera olika typer av träslag att välja mellan när du ska bygga en träfasad, och varje träslag har sina egenskaper och fördelar. Behöver du hjälp med att välja rätt? Nedan listar vi fyra av de vanligaste träslagen för träpanel – och guidar dig rätt!


Gran – det klassiska alternativet

Att använda sig av granträ som träpanel är det vanligaste och kanske enklaste alternativet, men också det billigaste. Eftersom gran produceras i stora delar av Sverige slipper man transportkostnaderna, vilket gör det här alternativet väldigt prisvärt. De korta transporterna innebär också att det här är ett klimatvänligt alternativ!

Träpanel av gran har en god beständighet mot sol, vind och vatten, såvida det monteras och torkas ordentligt. Träslagets fuktegenskaper gör det även till ett mycket mer hållbart alternativ än exempelvis furu.

Furu – ett klimatvänligt val

Vid användning av furu bör man välja kärnfuru av hög kvalitet för att kunna maximera träslagets naturliga beständighet. I likhet med gran är furu (tall) ett alternativ som finns tillgängligt i Sverige och kräver inte långa transporter, och är därmed relativt klimatvänligt. Dock är det inte lika lätt att få tag på, och är av den anledningen ett träslag som är en aning dyrare än exempelvis gran. De båda träslagen gran och furu är emellertid lika lättarbetade.

Lärk – ett populärt alternativ

Sibirisk lärk, eller bara lärk, har ett utseende som är likt furu, men har en större andel av kärnved än furu, vilket gör lärk till ett populärt och tåligt alternativ. Träslaget importeras till största del från Ryssland och Polen, vilket leder det till att det tillhör ett av de dyrare alternativen. Och på grund av läget i världen så är tyvärr tillgången till lärkträd för närvarande begränsad.

En träpanel av lärk monteras betydligt tätare än träpaneler av gran eller furu. Förklaringen till detta är att lärkträdet har en tendens att vrida på sig efter monteringen, något som i sin tur leda till sprickor och att träet blir extra ömtåligt.

Ceder – det exklusiva träslaget

Slutligen har vi cederträ, som är ett både exklusivare och dyrare träslag jämfört med de övriga alternativen. Det cederträ som säljs här i Sverige är importerat från västra USA, vilket gör träslaget mindre klimatvänligt och även dyrare jämfört med de övriga.

Ceder är det träslag som har den bästa beständigheten av de fyra alternativ som har nämnts och träet är i stort sett kvistfritt med en grov textur, samtidigt som det är mjukt och formbart.

 


 

Vi hoppas att vår guide kan hjälpa dig i valet av träslag till träpaneler.

Hör gärna av er till oss om ni har ytterligare frågor.

Publicerat: 2022-08-22

Du kanske också är intresserad av...