Att delta i en arkitekttävling

Kallbadaren - ett badpalats


 

Tove Fogelström. Delägare och arkitekt på arkitektbyrån AndrénFogelström, har deltagit och även vunnit ett flertal arkitekttävlingar. Kontrollbolaget har pratat med henne för att höra mer kring processen att delta i tävlingar men också för att höra mer om KALLBADAREN – STOCKHOLMS NYA VARDAGSRUM PÅ VATTNET, ETT BADPALATS.

 


 

Tävlingen Kallbadaren är en av de tävlingarna ni deltagit i och även vunnit.

 

Vad är det som gör det så speciellt med att delta i olika tävlingar?

– Det är inspirerande och lärorikt att få leva sig in i olika verksamheter och att få förmånen att utforma de byggnader som behövs! Ofta är det en rolig utmaning att försöka ge beställaren något mer, något som de inte visste att dom önskade sig.

 

Hur ser er process ut när ni tar er an utmaningen att komma in med ett arkitektförslag till en tävling?

– Alla på kontoret brukar få extra energi och arbetslust av att göra spännande tävlingar, så ofta börjar vi med att spåna tillsammans på hur detta kan bli till en fantastisk byggnad – och förstås att läsa tävlingsprogrammet väldigt noga. Efter det gör vi en enkel skiss till en plan och sedan går vi ofta snabbt vidare till att bygga modeller och göra enkla bilder av förslaget. Då lär vi oss mer om byggnaden och kan göra förändringar tills vi är nöjda, då går vi vidare till att ta fram illustrationsbilder och fina modeller.

När det gäller Kallbadaren så är rubrik till förslaget – STOCKHOLMS NYA VARDAGSRUM PÅ VATTNET. ETT BADPALATS., och Kommitténs utlåtande:

”Med sin kompakta geometri och palatsliknande form, tar AndrénFogelström väl hand om kallbadets alla funktioner. Förslaget fungerar lika bra på vintern som på sommaren där insidans stora badyta kompletterar utsidan. Den smarta uppdelningen med fokus på vilsamma inslag i kallbadskulturen höjer användarupplevelsen på ett rikligt och behagligt sätt. Samtidigt skänker det nordiska badpalatset en tidlös minimalism till Riddarfjärden.”

 

Varför ett palats? Vad är den viktigaste ingrediensen i förslaget? Vad tror ni var det avgörande i att ni fick flest röster, 1680 av totalt 4266 röster?

– Detta är en byggnad som ska ta plats på Riddarfjärdens vattenspegel – den måste vara magnifik och värdig den centrala placeringen mitt i Stockholm. Det finns ju också en tradition av badpalats i Stockholm, med det gamla Strömbadet, som känns fin att föra med sig in i framtiden. Denna enkla och urgamla ritual att bada i kallt vatten blir upphöjd av att få ta plats i ett palats av trä.

 

“…allt det vi gör förbättrar
vår gemensamma värld,
åtminstone en liten smula
med varje projekt.”

 

Nu när ni har vunnit, hur ser då processen ut? Vad blir ert fortsatta arbete? Vad ger det att vinna en arkitekttävling?

– Vi har en tät dialog med våra beställare David Bonsib och Hannes Thornhammar som jobbar för fullt med finansiering och de avtal som krävs för att projektet ska kunna rulla vidare, och till hösten ser vi fram emot att göra en bygglovsansökan!

 

Hur ser er drömtävling ut? Vad skulle ni vilja att man utlyste en arkitekttävling om för något?

– Denna tävling är faktiskt exempel på en sådan, offentliga byggnader och platser som kommer alla till del är bland det roligaste och mest utmanande vi vet!

 

Sist men inte minst – Berätta lite om AndrénFogelström – vilka är du/ni och vad brinner du/ni för?

– Kontoret ägs av mig och min kompis Moa Andrén, vi lärde känna varandra på arkitektutbildningen och drivs av att få ha roligt på jobbet! Med det menar vi att få förmånen att rita projekt i alla skalor och ha meningsfulla relationer till våra beställare – så att allt det vi gör förbättrar vår gemensamma värld, åtminstone en liten smula med varje projekt. Nu är vi ett gäng på totalt sex personer, alla våra anställda är väldigt fina personer och inte minst väldigt duktiga arkitekter. Det är en lyx.


 

FAKTA OM ANDRÉNFOGELSTRÖM

AndrénFogelström startades 2017 och vi finns på Södermalm i Stockholm. Vi jobbar med allt från stadsutveckling ibland annat Täby utanför Stockholm, och ett stort bostadsprojekt där man bebygger en hel pir i Göteborg med små lägenheter till flerbostadshus i Slakthusområdet, villor och restaureringsprojekt i skärgården, inredning av kontor till ett skivbolag och allt däremellan.

 


 


Foto: AndrénFogelström / Katzenwaffe

Du kanske också är intresserad av...