Krafttag på kraftverket – så förhöjde QMP1090™ projektkvaliteten

Föråldrat material, snåriga regelverk och avancerade tekniska insatser – kravställningen för Stadsforsens vattenkraftverk i Indalsälven gav kvalitetsingenjören Viktor Lundin något att bita i. Och med sitt eget digitala verktyg fick han projektet att flyta och kvaliteten att förbättras.

Året var 2015. Den unga entreprenören Viktor Lundin hade redan hunnit med några riktigt spännande utmaningar som kvalitetsingenjör när han på uppdrag av ÅF-Hydropower tog sig an sitt största projekt hittills. ÅF-Hydropowers uppdrag gick ut på att leda, konstruera och ta fram tekniskt underlag för renoveringen av Stadsforsens vattenkraftverk och där Viktors del i uppdraget var att kravställa konstruktionsarbetet och utförandet.

Befintligt stålbjälklag skulle förstärkas, en ny generator skulle installeras och stålkonstruktionerna i intagsluckorna skulle renoveras. En enkel match? Inte när du tvingas gå in och arbeta i en befintlig konstruktion som är framtagen och tillverkad i andra material än dagens marknad har att erbjuda. Dessa material skulle nu sammanfogas med nya delar, i enlighet med uppdaterade lagar, föreskrifter och standarder. Med dessa allt annat än strålande förutsättningar är det som bäddat för att fel ska begås någonstans på vägen – exempelvis komplicerar det svetsningsarbetet rejält. Så hur navigerar du på bästa sätt genom minfältet?

– Det visade sig att mer än en veckas manuellt arbete gick att genomföra på endast åtta timmar digitalt. Men kanske viktigare än att det sparar tid är att systemet även tar bort stora risker för mänskliga misstag, förklarar Viktor.

Fotograf: Hans Blomberg/Vattenfall

Hårt pressat projekt
En utmaning av dessa proportioner kräver extra noggrann kontroll och verifiering av att de ställda kraven utförs. Som så ofta var dock tiden en rejäl stressfaktor för teamet. ÅF-konsulten Linus Näslund som samarbetade med Viktor på projektet minns tillbaka:

– Projektet var inne i en kritisk fas och vi behövde på ett snabbt och effektivt sätt ta fram en kravställning för utförande av svetsarbeten. Det finns många parametrar att beakta och det refereras mellan regelverk. Det tar ibland lång tid att hitta just det du letar efter. Förståelsen för kravställning och kravhantering kan variera beroende på beställare och är ibland begränsad.

Det stod klart att traditionell – och till stor del manuell – kravställning inte var vägen framåt här. Viktor hade dock ett oprövat ess i ärmen.

– Redan många år tidigare hade jag börjat arbeta fram ett unikt, digitalt system QMP1090, för att öka kvaliteten vid kravställning och även effektivisera kravställningsprocessen. Jag hade gjort några stickprov här och där, men nu såg jag en möjlighet att testa vad verktyget gick för på allvar, säger han.

En kvalitetsfrämjande lösning som sparar tid och pengar
Att traditionella metoder slukar dyrbar tid från projektet är inte det enda problemet. Du måste även räkna in den mänskliga faktorn vid manuell kravställning, ett dilemma Viktor fokuserade mycket på när han utvecklade infrastrukturen i QMP1090. Genom riskbedömning, identifiering av lastförutsättningar, val av material och arbetsmetoder ger QMP1090 bland annat säkerhetsfaktorer som input till konstruktören för dimensioneringen, riktlinjer för granskning av tekniskt underlag samt riktlinjer för inspektion på arbetsplats. Även alla krav för utförandet enligt SS-EN 1090-2 redovisas. För den mer oinsatte läsaren kan vi konstatera att dessa delar i högsta grad är aktuella för de entreprenörer som skall utföra arbetet. Det QMP1090 gör är att tydligt och strukturerat redovisa kraven i en kvalitetsrapport och kontrollplan.

När Viktor applicerade verktyget på Stadsforsens kravställning häpnade han över dess faktiska effekt – det gav nämligen lika mycket i praktiken som i teorin.

– Det visade sig att mer än en veckas manuellt arbete gick att genomföra på endast åtta timmar digitalt. Men kanske viktigare än att det sparar tid är att systemet även tar bort stora risker för mänskliga misstag, förklarar Viktor.

Och som ett kvitto på verktygets effektivitet och säkerhet fick kravställningen ett mycket positivt utlåtande i en tredjepartsgranskning. Idag drivs ett av Sveriges mest anrika vattenkraftverk smidigare och säkrare än någonsin tidigare, inte minst tack vare den högkvalitativa kravställning Viktor var med och genomförde.

Vill du veta mer om QMP1090 och hur det kan hjälpa dig vid kravställning av konstruktioner? Klicka här