Ryssarnas kapacitet i Fotbolls-VM

Fotbolls-VM 2018 är i full gång och även om vi gillar fotboll så kan vi inte sluta fascineras över  arenornas konstruktioner och kapacitet. Så här kommer snabbfakta om VM-arenorna och de insatser som Ryssland har gjort för att leva upp till FIFA’s krav!

Nizjnij Novgorod-stadion, Nizjnij Novgorod

Kapacitet: 45 331

Färdigbyggd: 2018

Kostnad: 2,29 miljarder kronor

Matcher i VM 2018: Sverige-Sydkorea, England-Panama, Schweiz-Costa Rica, En åttondelsfinal, En kvartsfinal

Nizjnij Novgorod-stadion har ett metalltak på över 11 000 ton med halvtransparenta fasader i färgerna vitt, blått och turkost som skapar ljus och luftighet. Färgerna ska känneteckna regions natur; vatten och vind och är byggd där floderna Volga och Okas rinner samman.  Från arenan kan man se den över femhundra år gamla fästningen Nizhny Nogvorod Kremlin.

Jekaterinburg Arena, Jekaterinburg

Kapacitet:45 000 med extra sektioner, annars 27 000

Färdigbyggd: 1957

Kostnad: 1,7 miljarder

Matcher i VM 2018: Egypten-Uruguay, Frankrike-Peru, Japan-Senegal, Mexiko-Sverige

Gamla Centralstadion i Jekaterinburg fick genomgå en rejäl uppgradering för att uppfylla Fifas krav. Den har ett storslaget utseende med gamla sovjetiska pelare men på båda kortsidorna har man inför VM byggt upp två nya läktare vilket får lokalinvånarna att rasa enligt Aftonbladet.

Under matchdagar ska de boende i närliggande husen fått order om att inte använda sina balkonger eller ha öppna fönster på grund av att polisen kan missta dem för att planera en attack.

Luzjniki-stadion, Moskva

Kapacitet: 88 745

Färdigbyggd: 1956 (uppfräschning 2017)

Kostnad: 3,16 miljarder kronor

Matcher i VM 2018: Ryssland-Saudiarabien, Tyskland-Mexiko, Portugal-Marocko, Danmark-Frankrike, En åttondelsfinal, En semifinal, Finalen

Luzjniki-stadion, även kallad Lenin-stadion är Rysslands största och viktigaste arena och har funnit sedan 1956. Efter att Sovjetunionen för första gången ställde upp i OS i Helsingfors 1952 och kammade hem 71 medaljer togs beslutet att bygga denna jättelika arena. Den massiva stadion tog bara 450 dagar att konstruera och stod klar 1956. Inför VM har arenan har fått en uppfräschning och stod klar förra sommaren. Självklart hölls invigningen av Fotbolls-VM 2018 på denna arena.

S:t Petersburg-stadion, S:t Petersburg

Kapacitet: 68 134

Färdigbyggd: 2017

Kostnad: 11,87 miljarder

Matcher i VM 2018: Marocko-Iran, Ryssland-Egypten, Brasilien-Costa Rica, Nigeria-Argentina, En åttondelsfinal, En semifinal, Matchen om tredjepris

St. Petersburg-stadion är byggd på Krestovsky Island spets och tre sidor omges av det baltiska havet. Arenan kallas även Krestovskij stadion är en av de dyraste och även mest teknologiskt avancerade arenorna i världen. Arkitekten Kisho Kurokawas (som också står bakom Toyota Stadium i Japan) har designat arenan efter sin rymdskeppsdesign. Från början skulle det ryska gasföretaget Gazprom finansiera arenan men när de drog sig ur fick sankt Petersburgs regering gå in med pengar.

Fisjt-stadion, Sotji

Kapacitet: 47 659

Färdigbyggd: 2013 (tillbyggnad för extra kapacitet 2016)

Kostnad: 4,1 miljarder

Matcher i VM 2018: Portugal-Spanien, Belgien-Panama, Tyskland-Sverige

I Fisjt-stadion hölls både invignings- och avslutningsceremonierna under OS i Sotji 2014. Arenan är döpt efter en närliggande bergstopp och taket är format som en bergstopp. Byggnaden har golv och väggar av glas. Fisjt-stadions sidor var ursprungligen öppna, så att man kunde se den magnifika utsikten från arenan, men under VM har man byggt tillfälliga sittplatser för att öka publikkapaciteten, istället har man öppnat taket inför VM.

Volgograd Arena, Volgograd

Kapacitet: 45 568

Färdigbyggd: 2018

Kostnad: 2,2 miljarder

Matcher i VM 2018: Tunisien-England, Nigeria-Island, Saudiarabien-Egypten, Japan-Polen

Volgograd Arena är helt nybyggd inför VM och ligger precis bredvid den tidigare huvudarenan Central Stadium vid Volga-floden. Arenans design var länge oklar då man på ena sidan hade två betydelsefulla monument och på andra sidan floden Volga. Dessutom planerades en ny infrastruktur i området. Det slutade med en cirkulär design som garanter ett enhetligt utseende från alla sidor. Sittplatserna är fördelade över två etage och ska efter mästerskapet reduceras till 35 000.

Spartak-stadion, Moskva

Kapacitet: 43 298

Färdigbyggd: 2014

Kostnad: 3,4 miljarder

Matcher i VM 2018: Argentina-Island, Polen-Senegal, Belgien-Tunisien, Brasilien-Serbien, En åttondelsfinal

Arenan är byggd på ett gammalt flygfält i nordvästra Moskva och utanför står en stor staty av gladiatorn Spartacus. Arenans exteriör är byggd av hundratals diamantformade plattor i rött och vitt, som dock kan skifta färg beroende på vilket lag som spelar.

Samara Arena, Samara

Kapacitet: 44 918

Färdigbyggd: 2018

Kostnad: 2,53 miljarder

Matcher i VM 2018: Costa Rica-Serbien, Danmark-Australien, Uruguay-Ryssland, Senegal-Colombia, En åttondelsfinal, En kvartsfinal

Samara Arena har inspirerats av regionens berömda rymdsektor och kommer döpas om till Cosmos Arena när VM är över.

Från början skulle arenans tak vara en 80 meter hög kupol, men man tvingades byta konstruktion när kostnaderna skenade iväg. Taket blev istället en 60 meter hög glaskupol som täcker alla arenans sittplatser. Kvällar och nätter ska taket vara upplyst och lär vara en spektakulär vy.

Kazan Arena, Kazan

Kapacitet: 44 779

Färdigbyggd: 2013

Kostnad: 3,47 miljarder kronor

Matcher i VM 2018: Frankrike-Australien, Iran-Spanien, Polen-Colombia, Sydkorea-Tyskland, En åttondelsfinal, En kvartsfinal

Kazan Arena har designats av samma arkitektfirma som byggde Wembley och Emirates Stadium. Arenans front täcks av världens största HD-skärm på 4030 kvadratmeter som kommer visa båda ländernas flaggor under matchdagarna.

Mordovia Arena, Saransk

Kapacitet: 44 442

Färdigbyggd: 2018

Kostnad: 2,37 miljarder

Matcher i VM 2018: Peru-Danmark, Colombia-Japan, Iran-Portugal, Panama-Tunisien

Mordovia Arena är nybyggd inför VM och med sin fasad i orange, rött och vitt ska den föra tänkarna till solen som är en symbol för urinvånarnas antika historier och legender. Efter VM kommer arenan minskas till 28 000 åskådare.

Rostov Arena, Rostov

Kapacitet: 45 145

Färdigbyggd: 2017

Kostnad: 2,61 miljarder kronor

Matcher i VM 2018: Brasilien-Schweiz, Uruguay-Saudiarabien, Sydkorea-Mexiko, Island-Kroatien, En åttondelsfinal

Rostov Arena är en nybyggd arena som från början skulle vara tårformad, men på grund av att kostnaderna skenade iväg fick man ändra konstruktion och design. Arenan är byggd söder om Rostov, trots att övrig bebyggelse ligger i den norra delen. Målet är att staden ska växa i samband med arenans placering.  

Kaliningrad-stadion, Kaliningrad

Kapacitet: 35 212

Färdigbyggd: 2017

Kostnad: 2,37 miljarder kronor

Matcher i VM 2018: Kroatien-Nigeria, Serbien-Schweiz, Spanien-Marocko, England-Belgien

Kaliningrad Stadion byggdes inför VM 2018. Valet av Kaliningrad som värdstad ska utveckla ön med ny bostadsutveckling runt stadion. Bygget av arenan har blivit försenat upprepade gånger på grund av att det ursprungliga företaget som skulle bygga arenan gick i konkurs. Från början skulle arenan ha ett skjutbart tak och rymma 45 000 åskådare, vilket fick reduceras till 35 000. Efter VM kommer man reducera antalet ytterligare till 25 000 platser.